Régi motorkülönlegességek kiállítása

Régi motorkülönlegességek kiállítása

RÉGI MOTORKÜLÖNLEGESSÉGEK KIÁLLÍTÁSA

Az Ádám László Középiskola és Szakiskola a Maróti Könyvkereskedés és Könyvkiadó Kft. szervezésében november 8-án, szerdán nyitották meg a Magyar motorkerékpárok technikatörténetét bemutató vándorkiállítást, mely csupán négy napig látogatható meg az Ifjúsági Házban. A kiállításon megjelent számos érdeklődőt Gulyás Sándorné, a középiskola igazgatónője köszöntötte.

– Iskolánk történetében ez az első alkalom, hogy egy ilyen jellegű kiállítást szerveztünk. Ez egy különleges kiállítás, mely a Maróti házaspár motorkerékpár gyűjteményéből indult ki. A vándorkiállításhoz a szellemi alap a motortechnika története, ehhez járul hozzá a nagykőrösi gyűjtők most közkinccsé bocsátott régi motorkerékpárjai. A Maróti Könyvkereskedés és Könyvkiadóval több évtizedes kapcsolatunk van, ami az autószerelő szakma tanításával függ össze. Évtizedek óta tanítjuk ezt a szakmát, s a szakkönyveket tőle vásároljuk. Ez adta az alapot arra, hogy mi itt közösen a város előtt megjelenjünk ezzel a kiállítással. Köszönet illeti azokat a városlakókat, akik féltve őrzött motorjaikat rendelkezésünkre bocsátották, vagy díjakat ajánlottak fel a rendőrség közlekedés-rendészeti osztálya által szervezett vetélkedőkhöz. Ha körülnézünk a kiállításon, olyan motorokat láthatunk, amelyekkel talán évtizedekkel ezelőtt háztömb körüli motorversenyeken is részt vehettek tulajdonosaik. Az ötvenes években ezek a versenyek igen-igen megmozgatták a város lakosságát. Ilyen érzelmek is kötik a tulajdonosokat ezekhez a ma már történelmi értékű tárgyakhoz. Manapság egyre inkább divattá is válik a régi emlékek, tárgyak őrzése. Ha a címet megnézzük, egy technikatörténetiségről van szó. A 19-20. század fordulóján a közlekedésben forradalom következett be, s ez a fejlődés nem állt meg, hanem napjainkban is zajlik. A kiállításon végignézve rácsodálkozhatunk, milyen járműveken közlekedtek szüleink, nagyszüleink. Ezek a darabok az elődei azoknak a motorkerékpároknak, amelyeket ma az utakon láthatunk és megcsodálhatunk. A motorozás újra reneszánszát éli, ezért ez a kiállítás igencsak időszerűnek tekinthető – mondta Gulyás Sándorné.

A köszöntő után Marótiné Koczur Györgyi nyitotta meg a kiállítást. Beszédében felelevenítette, hogyan alakult a könyvkereskedésük, és ezzel  párhuzamosan a motorgyűjteményük növekedése az elmúlt években. A rendszerváltás után alakították meg a könyvkereskedésüket, s akkoriban kényszervállalkozóként kezdték pályafutásukat.

– Fiatalok voltunk s nem volt megfelelő állásunk, hiába volt kettőnknek három diplomája. A férjem a motorokat, én a könyveket szerettem, s végül mindenféle kereskedelmi, vállalkozási előképzettség nélkül belevágtunk egy könyvkereskedés megnyitásába. Kezdetben nem ment az üzlet úgy, ahogy képzeltük, ott ültünk a könyvkereskedésben és nem jöttek a vevők. De hittünk abban, hogy végül sikeresek leszünk. A hosszú éveken át tartó kitartó munka eredményeként új kereskedést nyitottunk a Nagykőrösi úton. Közben azt vettük észre, hogy a férjemnek, akinek már az édesapja is motorkerékpár szerelő volt, egyre több régi motorja gyűlik össze. A gyűjtögetésből az lett, hogy a padlástérben kiállítást alakítottunk ki. A könyvkereskedésünkbe is sokan jártak be, akik szeretik a motorokat, s azok mind megnézték a gyűjteményt is. Ezért megnyitottuk hivatalosan is a kiállítást, melynek eredményeként még több motorral gazdagodtunk, mert a férjem mindig talált újabb és újabb régi gépet. Ám hiába volt meg a kiállítás, a diákokat nem tudtuk elérni, az iskolai csoportok nem kerestek fel olyan nagyszámban, mint ahogyan szerettük volna. Ezzel szemben megtaláltak bennünket a régi motorkerékpár szerelők, a gyártásfejlesztők, a konstruktőrök, akik valamikor ezeket a régi motorokat tervezték, készítették. S egyszer csak megírtuk a magyar motorkerékpárok történetét. S megszületett az ötlet a vándorkiállítás szervezésére. Úgy gondoltuk, hogy a vándorkiállításhoz adjuk a kulturális hátteret, a technikatörténeti részt, s a városokban vagy falvakban kerestünk ehhez partnereket. Az adott városok régi motorkerékpárjaiból áll egy-egy kiállítás. Úgy gondoljuk, a közösség által létrehozott kiállítás erősíti a lelket, s örömöt ad egymásnak. Megszületett az álmunk, ez a kiállítás, melyhez az Ádám László Középiskola nyújtott oroszlánrészű segítséget. Voltak szponzorok, akik támogatták, melléállt a rendőrség és vetélkedőket szervez a gyerekeknek. Nyitott és ingyenes a kiállítás, hogy örömöt adjon a látogatóknak.

Marótiné Koczur Györgyi emléklapokat adott át Gulyás Sándornénak és Huszár Sándornak, aki sokat dolgozott a kiállítás megvalósulásáért. A kiállítás megtekintéséhez technikatörténeti tárlatvezetést nyújtott az érdeklődőknek Maróti József. A kiállítás szombaton 17 óráig tekinthető meg az Ifjúsági Házban.

Csákó Klára
(Nagykőrös)