Magunkról

Magunkról

Kedves Látogatónk!

www.marotimotor.hu honlapon a Budapest XX., Nagykőrösi út 91.  szám alatt kiállított, egyedülálló motorgyűjteményről kívánunk információkat biztosítani az internetes közönség számára. A “Gyűjtemény” menüpontban felújított, restaurált járműveket mutatunk be, továbbá igyekszünk minél több érdekességgel, képpel szolgálni mindazoknak, akik érdeklődnek a magyar technikatörténet eme ritkán kutatott területe után.

Bizonyára Önben is felmerül a kérdés, hogy vajon a harmadik évezred küszöbén mi késztet valakit arra, hogy összegyűjtse hazánkban a már ipartörténeti emlékként kezelt magyar gyártású motorkerékpárokat, azokat felújítva kiállítsa és a nagyközönség számára is látogathatóvá tegye. A válasz természetesen nagyon összetett, de valahogy úgy kezdődik, hogy már apám is jó hírű önálló motorkerékpár-szerelő volt az ötvenes években Budapesten, a IX. kerületben a Kvassay úton. A politika beleszólt az ő életébe is: műhelyét államosították, de a gépjárművek szakmai szeretetét, elméleti és gyakorlati tudását továbbadta nekem.

Az 1991 óta működő gépjármű-technikai könyvkereskedésünk (www.marotikonyvker.hu)  jóvoltából még találkozhattam azokkal a kiváló konstruktőrökkel, tervezőkkel, gyári munkásokkal, akik aktív dolgozói voltak a Csepel Motorkerékpárgyárnak, a Danuvia Szerszám- és Készülékgyárnak, Egri Finomszerelvénygyárnak, stb. Azokkal, akik versenyeztek, illetve versenyekre felkészíthették a méltán híres magyar motorkerékpárokat.

Itt szeretném megemlíteni Ocskay Zoltán barátom nevét is, akinek személyes biztatása, szakmai ismerete is sokat jelentett számomra. Ő volt az, aki elhitette velem, hogy vannak még emberek, akik kíváncsiak a magyar veterán motorkerékpárokra is. Azt, hogy érdemes ebből egy állandó kiállítást rendezni.

Gyűjteményünk még nem tökéletes, de jól reprezentálja az 1937-1976 között gyártott magyar motorkerékpárok széles skáláját. Tekintse meg virtuális kiállításunkat, s ha szeretné életközelből is megnézni a motorokat, sok szeretettel várjuk a Nagykőrösi úton.

Maróti József
Veterán-gépjármű
restaurátor szakmérnök

Maróti Motorkerékpár-gyűjtemény
1205 Budapest XX., Nagykőrösi út 91.
Tel.: 285-6608
E-mail:
 info@marotikonyvker.hu 
Látogatás: telefonos bejelentkezés alapján, min. 10 fő részére