Sajtómegjelenések

Sajtómegjelenések

Ezen az oldalon igyekeztünk összegyűjteni a Maróti Motorkerékpár-gyűjteménnyel, illetve a Maróti Könyvkereskedéssel foglalkozó cikkeket, interjúkat.
Lelkes beszámolók, érdekességek, könyvajánlók és rövid videók is színesítik a gyűjtemény történetének dokumentációját – olvasson bele az újságcikkekbe, ismerje meg a Maróti Motorkerékpár-gyűjtemény történetét és ha kedvet kap, látogasson el nyílt napunkra!

Padlásmúzeumok

Maroti_Motorkerekpar-gyujtemeny_2

Az úgynevezett 3 P a veteránosok szótárában padlást, pincét, pajtát jelent, vagyis olyan lelőhelyeket, ahol motorokat, olykor még autókat és egyéb régiséget is lehet találni. Pontosabban csak lehetett, mert fogynak a veteránok bányaterületei, ahonnan a másoknak lomokat, nekik kincseket jelentő alkatrészeket lehetett gyűjteni. Vannak olyanok, akik nemcsak forrásnak, hanem kiállítóteremnek is használják a padlást. A műszaki könyvkiadás apostolának is tekinthető Maróti házaspár üzlete, lakása és kollekciója is egy helyben található. Padlásukon több mint hatvan régi magyar motorkerékpár parkol gyönyörűen…

Küzdelem…

kuzdelem

A cím Kende Márta 1974-es filmjét idézi, mely a magyar motorkerékpár-gyártás eutanáziájáról szól, a csepeli motorkerékpárgyárról, annak bezárása előtt. Sokan úgy gondolják, hogy komoly hiba volt a termelés ezen ágának megszüntetése. Mai napig szomorú, de büszke nosztalgiával tekintünk a Méray, WM, Csepel, Pannónia, Danuvia, Berva és megannyi magyar gyártású kétkerekűre. Van egy ember, aki nem csak szomorú vagy büszke, hanem rengeteget tesz azért, hogy ne csak emlékeinkben éljenek ezek a gépek, Budapesten a Nagykőrösi út zajszigetelő fala mögött, a 91-es szám alatt egy ház emeletén különleges bemutató kínálja magát.

Maróti motorok és bélyegek az RTL Klubon

rtlmaroti

Vasárnap tartottuk Nyílt Napunkat a Maróti Motorkerékpár-gyűjteményben, melyre az RTL klub stábja is ellátogatott. Az érdeklődők a rengeteg csodálatos motor mellett, ezúttal a nemrég napvilágot látott, Elekes Attila tervezte alkalmi bélyeg-kisívet is megtekinthették. A kisív különlegessége, hogy Magyarországon ez az első dombornyomott bélyeg. Kattintsanak, nézzék meg az egész riportot és tudjanak meg többet gyűjteményünkről. A forgatás óta eltelt időben a dombornyomott bélyegek már több elismerésben is részesültek. Több országban köztük Singapore-ban design díjajal is kitüntették.

A Csipkerózsika-álom vége

jawagyujtemeny-hosszucikk2

Lassacskán egy közel hat éves történet végére kerül pont, ugyanis pont ennyi ideje, 2008-ban vásárolta meg Maróti József és Marótiné Koczur Györgyi azt a 61 db motorból álló kollekciót, amely Csemői Jawa Motormúzeum néven volt ismert.
A gyűjtemény megvásárlásával a Maróti házaspár hosszú távú célja az volt, hogy Kaposváron megnyithassák azt a motorkerékpár múzeumot, ahol az érdeklődők megismerhetik a magyar, a csehszlovák gépjárműtechnika eme remekeit. Azonban ez a nagyszabású kulturális küldetés akadályokba ütközött: habár a gyűjteményt sikerült feldolgozni, Kaposváron nem sikerült olyan helyiséget találni, ami alkalmas lett volna a motorok bemutatására.

Maróti motorok és bélyegek az RTL Klubon

eletmuvesz

Scherer Péter sokak számára ismerős lehet, számos magyar film szereplőgárdájában feltűnt, és népszerű szinkronszínész. A Magyar Televízió Életművész című portrésorozatának célja, hogy ismert művészeket mutassanak be, kevésbé ismert oldalukról. De hogy kerül a képbe a Maróti Motorkerékpár-gyűjtemény? Ki, vagy sokkal inkább mi az “veterán hölgy”, amiről a címben szó esik? Lehet-e még ma is száguldani egy magyar motorral?
Ha a fenti kérdésekre szeretne választ kapni, nézze meg az Életművész ezen részét, ahol nem csak Scherer Pétert ismerheti meg közelebbről, de egy képzeletbeli sétát is tehet velünk a gyűjteményben.

Olcsó? Na, az nem volt – Csepel Túra 100

Motorok-Csepel-Tra-100_motorrevu

Elképesztő, hogy mi mindenért tudtak lelkesedni eleink. 1947-ben fél Magyarország leste izgatottan a híreket, mikor lehet megvásárolni az új 100-as Csepelt. Akkoriban húszezer motorkerékpár volt forgalomban, de a háborúnak köszönhetően a legfiatalabb is elmúlt már ötéves. (Motorrevü Online)
Ha véletlenül valaki nem tudná, a motorkerékpárt nem azért tartották sporteszköznek száz évvel ezelőtt, mert a használói csupa atléták voltak, hanem azért, mert hiányzott róluk az indítószerkezet. A büszke tulajdonos csak futott és tolt, néha kifulladásig, aztán, ha szerencséje volt, és felropogott a motor, gyorsan a nyeregbe huppant, majd büszkén elporzott. Felteszem, amennyiben ez így maradt volna, soha nem terjed el a motorozás, de jött a berúgókar mint megmentő és csodaszer egyben.

Panni ötvenen innen és túl

pannipannipanni

Sokaknak sokáig nem tellett autóra, így Európa-szerte dúlt a robogóláz, melynek csillapításához magyar gyógyszert is kotyvasztottak.
Így született Panni és Berva. (Népszabadság Online)

Feleslegessé vált hadiipari kapacitások, magántulajdonú gépkocsikat tiltó rendelet, és gazdag motoros múlt: minden amellett szól, hogy rohamosan fejlődjön a magyar robogógyártás, még sem így történt. Pedig a gazdasági világválságból való kilábalás egyik eszközeként a csepeli Weiss Manfréd Műveknél már az 1930-as évek elején sorozatban gyártottak segédmotoros kerékpárokat.

Lélekkel

Retrokep1

A Maróti Autóműszaki Könyvkereskedés múzeumában felsorakoztatott hazai gyártású motorok nem csupán díszek, technikatörténeti oktatóeszközök is. (Retro-Mobil)
Maróti József édesapjától örökölte a motorszeretetet, és a magyar gépek iránti gyűjtőszenvedély is tőle származik. A kezdetben mindössze néhány „egyedes”, majd az évek alatt egyre gyarapodó kollekció sokáig „feldarabolva” a cég irodáiban, raktáraiban szétszórva állt, majd a könyvesbolt tavalyi kibővítésével annak tetőterébe költözött.

Autós könyvcentrum

konyvek

A Maróti Könyvesbolt nyitott polcain hozzávetőleg 4 000 autós-motoros könyv és mintegy 45-féle külföldi újság közül válogathatnak a vásárlók. Ez kb. 2 500-féle tételt jelent. Ezzel a széles körű, speciális áruválasztékkal Magyarországon, de az európai országok között is kiemelkedő helyet foglalnak el. (Autotechnika)
A Maróti név ma már egybeforrt az autóskönyvekkel. Műszaki információt kérve, legtöbbször úgy kezdődik nálam a telefonbeszélgetés, hogy „a Marótinál már néztem”, vagy én mondom, hogy „először a Marótinál érdeklődjön!”. Szóval az autós szakirodalomban hiteles hellyé vált a Maróti Könyvesbolt. Beszélgetésünk apropója, hogy a Nagykőrösi úti bolt megújult, kibővült és megszépült, igazi autós könyv- és információs központtá vált.

Motorkerékpárok történelme

Fuzessy-Kives

Hajdan az ifjú legények legfőbb vágyai közé tartozott mielőbb motorkerékpárra pattanni, s a kétkerekűt meglovagolva élvezni a sebességet. A technikai fejlődés nyomán 30 éve megszűnt e járművek itthoni gyártása, de nem halt ki a szenvedély. Egy padlástérben elhelyezett magángyűjtemény ékesen tanúskodik erről. (Heves Megyei Hírlap Online)
A XX. kerületi Nagykőrösi úton található az a Könyvkereskedés és Könyvkiadó Kft., amelynek tulajdonosa és ügyvezető felesége műszaki kiadványok előállításával és terjesztésével foglalkozik. – Miként kapcsolódik hozzájuk egy motorkerékpár-gyűjtemény? — adódik a kérdés, amire a leginkább illetékes Maróti Józseftől kapjuk a választ…

Régi motoros

jozsi_cikk

Vajon kinek jutna eszébe, hogy három leánygyermekét egy-egy veterán motorral lepje meg, vagy az, hogy feleségének Valentin-napra egy 80 éves szívtankos Csepellel kedceskedjen? (Vasárnapi Blikk)
– Valamivel több mint tíz éve kezdtem el gyűjteni a régi magyar motorkerékpárokat – mutat körbe a körülbelül ötven darabos kiállításon Maróti. – Van közöttük felújított, restaurált változat, de több olyan is, aemlyet eredeti állapotában láthatunk.

Hiteles História – Könyvajánló

m_mot

A világ motorkerékpár-iparának ismertetése mellett a magya márkák történetét bemutató könyvet jelentetett meg a Maróti Könyvkiadó. (Népszabadság)
Az első magyar fejlesztésű géppel hajtott kétkerekű Bánki Donát nevéhez fűződik. A mai motorkerékpárok őse 1894-ben, vagyis két évvel az után indult próbaútra, hogy Báni Csonka Jánossal közösen a Műszaki Egyetem szertárában elkészítette a világ első porlasztóját, és ezzel nagy lépést tett a belső égésű motorok tökéletesítésének terén.

Múzeum a tetőn

Ez a szép állapotú Tünde akár útra kész lenne, de egyelőre a tetőtéri múzeumban bizonyítja a magyar járműiparban rejlő lehetőségeket

Illusztris külföldi vendég jelenlétében „leplezték le” a főváros első magánkézben lévő motorkerékpár-múzeumát. Az eseményen a Veterán Autó és Motor magazint Ocskay Zoltán és Csikós Zsolt képviselte. (Veterán)
A Maróti Könyvkereskedés és Könyvkiadó Kft. eddig „csak” mint az autós-motoros szakkönyvek elsőrangú hazai lelőhelye volt ismert a veteránbarátok körében. Az elmúlt hónapokban a Budapest XX., Nagykőrösi út 91. alatti hangulatos üzletük átépítésen esett át, s amellett, hogy az előadótér jelentősen bővült, a padlástérben elkészült az a kis bemutató, amely a magyarországi motorkerékpár-gyártás múltját hivatott illusztrálni.

Veteránmotor-kiállítás Ladánybenén

Ladanybene_cikk

Több mint ezren látták május 20-28-a között a Ladánybenei Pannóniások Baráti Köre és a helyi polgármesteri hivatal veteránmotor- és tablókiállítását, amely az ország távolabbi részeiről, sőt külföldről is vonzott érdeklődőket. (Veterán)
A baráti kör tavaly decemberében megtekintette a Maróti Motorkerékpár-gyűjteményt, ez adta az ötletet a kiállítás megszervezéséhez. Több hónapos szervezőmunka előzte meg a megnyitót. A kiállított Csepel, Danuvia, Pannónia és egyéb magyar gyártmányú motorokon kívül szemléltető motorblokk-metszeteket is bemutattak, emellett a közönség a Maróti Motorokerékpár-gyűjtemény tablógalériáját is megtekinthette, amely végigvezette őket a magyar motorkerékpár-gyártás kezdeteitől a Csepel Motorkerékpárgyár 1975-ös bezárásáig.

Régi motorkülönlegességek kiállítása

Ujsagcikk

Az Ádám László Középiskola és Szakiskola a Maróti Könyvkereskedés és Könyvkiadó Kft. szervezésében november 8-án, szerdán nyitották meg a Magyar motorkerékpárok technikatörténetét bemutató vándorkiállítást, mely csupán négy napig látogatható meg az Ifjúsági Házban. (Nagykőrös)
– Iskolánk történetében ez az első alkalom, hogy egy ilyen jellegű kiállítást szerveztünk. Ez egy különleges kiállítás, mely a Maróti házaspár motorkerékpár gyűjteményéből indult ki. A vándorkiállításhoz a szellemi alap a motortechnika története, ehhez járul hozzá a nagykőrösi gyűjtők most közkinccsé bocsátott régi motorkerékpárjai. A Maróti Könyvkereskedés és Könyvkiadóval több évtizedes kapcsolatunk van, ami az autószerelő szakma tanításával függ össze. Évtizedek óta tanítjuk ezt a szakmát, s a szakkönyveket tőle vásároljuk.

Pannónia, Csepel megférnek egymással

Kisalfold_cikk

A magyar, pontosabban a soproni motorkerékpár történetét bemutató kiállítás nyílt tegnap a Vas-Villa’ aulájában. A tárlatot az iskola autószerelő-tanulói szervezték. (Kisalföld)
Régmúlt korok elevenednek fel a soproni Vas-Villá’-ban. Közel harminc régi magyar motorkerékpárt állítottak ki az aulában. A legrégebbi kétkerekűt 1920-ban gyártották, míg a legfiatalabb ’76-os évjáratú. A járgányok mellett régi motorblokkok, alkatrészek és szerszámok is láthatóak. A plakátokon pedig olyan gyártmányokat mutatnak be, amelyekből néhány darab készült csupán.

Műtárgyakká nemesült motorkerékpárok

Helyi_Tema_cikk

A felesége szerint hibás génnel született, azért a bolondja a motorkerékpároknak.
Előbb az udvarban, aztán a sufniban, majd a garázsban, az előszobában jelentek meg a motorok. (Helyi Téma)
Amikor az egyik karácsonyra azt kérte, hogy tehesse a fenyőfa alá a legújabb gépét, és az még januárban is a nappaliban állt, véget ért a türelem, kitört a családi balhé.
Éppen akkoriban újították fel Maróti Józsefék az épületet, amelyben a kizárólag műszaki-technikai könyveket árusító könyvesboltjuk és az otthonuk is van a pesterzsébeti Nagykőrösi út 91. szám alatt. Azt tervezték, hogy a padlást könyvraktárnak építik ki. A családi béke kedvéért aztán úgy döntöttek, hogy ott helyezik el a Maróti Motorkerékpár-gyűjteményt.

Kétkerekű kincsek Pesterzsébeten

Pesterzsebet_cikk

A magyar technikatörténet egy különleges gyűjteménye található a Nagykőrösi út egyik házában. Maróti József lelkes és hozzáértő munkájának köszönhetően mintegy száz régi motorkerékpár menekült meg az enyészettől. (Pesterzsébet)
Pesterzsébet határán, a Nagykőrösi úton található a Maróti Könyvkereskedés. Ez a könyvesbolt azonban csak első pillantásra olyan, mint a többi hasonló üzlet. Aki belép, és tallózni kezd a könyvek, folyóiratok között, hamar rájön, hogy az autózás, motorozás szakirodalmának rendkívül gazdag tárházába csöppent. A benzinnel “beoltott” látogatót az igazi meglepetés a padlástérben éri, ahol több tucat, kiváló állapotban megőrzött, vagy restaurált régi magyar motorkerékpár és egy csöppnyi “előadó terem” szolgálja a magyar kétkerekűek fejlődésére kíváncsiakat.

A gyűjtemény a MotorVízió tévés magazinban

motorvizio

A Magyar Televízió stábja ellátogatott a Maróti Motorkerékpár-gyűjteménybe, és reméljük, a látottak nem csak Istenes László műsorvezetőt nyűgözik le le, hanem Önöket is, ha végignézik ezt a rövid, hét perces műsorrészletet.
Rövid tárlatvezetés, érdekességek és persze gyönyörű, magyar motorkerékpárok – nézze meg az ünnepi hangulatú részletet az m1 MotorVízió műsorából.

Nyeregben voltunk

Nyeregben_voltunk_kep

A magyar technikatörténet egy különleges gyűjteménye található a Nagykőrösi út egyik házában. Maróti József lelkes és hozzáértő munkájának köszönhetően mintegy száz régi motorkerékpár menekült meg az enyészettől. (Pesterzsébet)
Pesterzsébet határán, a Nagykőrösi úton található a Maróti Könyvkereskedés. Ez a könyvesbolt azonban csak első pillantásra olyan, mint a többi hasonló üzlet. Aki belép, és tallózni kezd a könyvek, folyóiratok között, hamar rájön, hogy az autózás, motorozás szakirodalmának rendkívül gazdag tárházába csöppent. A benzinnel “beoltott” látogatót az igazi meglepetés a padlástérben éri, ahol több tucat, kiváló állapotban megőrzött, vagy restaurált régi magyar motorkerékpár és egy csöppnyi “előadó terem” szolgálja a magyar kétkerekűek fejlődésére kíváncsiakat.